Oedeemtherapie
Huid en laserkliniek Deventer behandelt niet alle vormen van oedeem.
Wel geven wij oedeemtherapie bij het ontstaan van vocht in de borstregio na de behandeling van borstkanker. Maar ook na behandelingen van medische ingrepen in het gelaat (bijv. huidkanker) of bij cosmetische chirurgische ingrepen in het gelaat (bijv. ooglidcorrecties).
Professionele behandelingen in Deventer
De beste zorg voor u
Ook na de behandeling ontvangt u de juiste zorg.
Geregistreerd huidtherapeut (NVH en KP)
Duygu is een ervaren huidtherapeut.
Vrijblijvend en gratis intakegesprek
Er zijn geen kosten aan verbonden.
Oedeemtherapie behandelingen
Manuele lymfe drainage (MLD)
Als huid en oedeemtherapeut ben ik gespecialiseerd in het behandelen van oedeem.
Oedeemtherapie richt zich op op het stimuleren van verdere en sneller vochttransport in de juiste richting. Door de lymfetechnieken die worden toegepast verminderen bovendien de stressreacties van het lichaam en worden nieuwe, kleine lymfebanen gevormd.
Tijdens Manuele lymfe drainage wordt er een speciale massage gegeven waarbij licht pompend de huid wordt gemasseerd. Het fijne netwerk van de lymfevaten direct onder de huid wordt geactiveerd. Er wordt extra vocht opgenomen en kan verlichting van aanwezige klachten geven. De massage is niet pijnlijk. MLD wordt normaal geadviseerd bij lymfoedeem en lipoedeem, in mijn praktijk pas ik MLD alleen toe bij opeenhoping van vocht (oedeem) na behandeling van borstkanker/ na behandeling van medische chirurgische ingrepen in het gelaat (huidkanker)/ na behandeling van cosmetische chirurgische ingrepen in het gelaat.
Naast deze oppervlakkige massage kan er diepere stimulatie gegeven worden met oedeem- en fibrose grepen. Oedeemgrepen worden toegepast als oedeem verplaatsbaar is, dit wordt ook wel pitting oedeem (eiwitrijk oedeem) genoemd. Deze grepen worden zeer langzaam uitgevoerd waarbij het lymfevocht naar boven gestuwd wordt. Fibrosegrepen worden toegepast bij weefselverhardingen, zoals fibrose. Dit kan ontstaan als lymfoedeem langere tijd bestaat, maar dat is niet altijd het geval. Bij deze grepen wordt de huid als het ware gekneed. Deze grepen kunnen gevoeliger zijn. Manuele lymfedrainage kan in combinatie uitgevoerd worden met littekentherapie.
Littekentherapie
Littekens kunnen in vele opzichten klachten geven. Het kan cosmetisch als storend ervaren worden maar kan ook ten gevolge van een operatie beperkingen geven. Door een bepaalde locatie kan het zijn dat bewegingen moeizaam, of niet meer gaan en dit kan pijnklachten geven. In het geopereerde bestraalde gebied kan het litteken pijn geven, leiden tot bewegingsbeperking en/of een strak/trekkend gevoel geven. Daarnaast zien we vaak ook verklevingen onder het litteken. Hiervoor biedt littekentherapie een uitkomst. Vooraf vindt er manuele lymfedrainage plaats. Gevolgd door Littekentherapie waarbij de huid gemobiliseerd wordt. Dit betekent dat het litteken steeds op rek gebracht wordt met als doel het litteken te versoepelen en rekbaarder te maken. De huid wordt verschoven, opgerekt en gekneed.
De techniek is gericht op het verminderen en opheffen van pijn, verklevingen en bewegingsbeperkingen.
Ervaringen van onze klanten
Lymftaping techniek
Lymfetape kan een aanvulling op bovenstaande behandelingen zijn. Dit is een speciale manier van tapen waarbij het lymfesysteem anatomisch gevolgd wordt. De huid wordt tijdens het tapen onder spanning gebracht waardoor de tape de huid als het ware lift. Dit heeft tot gevolg dat, in combinatie met bewegen, de ruimte tussen de huidlagen groter wordt. Dit geeft betere doorbloeding en daarmee een verbeterde afvoer van afvalstoffen. Tevens krijgen kleine lymfevaatjes beter de kans om vocht af te voeren. Hierdoor neemt het vocht af.
Voordeel: De tape zorgt ervoor dat een gebied wat moeilijk te zwachtelen is, toch goed kan worden behandelt (bijvoorbeeld het gezicht, de hals of de schouder). Verdere kan door taping de verdere afvoer van vocht ook ‘buiten de praktijkbehandelingen’ gestimuleerd worden.
Ademhalings- en bewegingsoefeningen
Tijdens de behandelingen zal er aandacht gegeven worden aan ademhaling- en bewegingsoefeningen die gericht zijn om het lymfesysteem te stimuleren. U krijgt deze mee op papier zodat u deze thuis kunt uitvoeren. en adviezen met betrekking tot de huidverzorging.
Zelfredzaamheid
Basis bij alle behandelingen is de zelfredzaamheid van de patiënt. Daarom wordt samen met de patiënt gekeken naar welke oefeningen en zelfmassages toepasbaar zijn om thuis op een zo juiste wijze zo goed mogelijk om te gaan met de klachten. Afhankelijk van de klachten krijgt de patiënt een op maat gemaakt zelfmassage-plan mee.
Plan een gratis en vrijblijvend consult
Meer weten over oedeemtherapie behandelingen in Deventer bij Laser & Huidkliniek Deventer? Vraag dan nu een gratis en vrijblijvend consult aan bij onze huidtherapeut. Zij vertelt u alles wat u wilt weten en geeft u een helder en eerlijk advies. Dit gesprek is altijd vrijblijvend en u zit nergens aan vast.
Voor vragen zijn wij telefonisch bereikbaar op (06) 135 132 44.